Tofu z trawą cytrynową i chili

Tofu z trawą cytrynową i chili
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 450 g tofu
  • 1 trawa cytrynowa
  • tylko biała część
  • drobno posiekana
  • 1 chili „ptasie oko”
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 gałązki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tofu osączyć i pokroić na kawałki 5 x 10 cm, zostawić je na desce do krojenia. W miseczce wymieszać trawę cytrynową, chili, czosnek, sól, cukier i pieprz. W tej mieszance obtoczyć kawałki tofu.
Wstawić dużą patelnię na średni ogień, wlać olej. Smażyć kawałki tofu po trzy minuty z każdej strony na chrupiąco. Udekorować gałązkami kolendry, podawać z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA