Tofu z trawą cytrynową i chili

Tofu z trawą cytrynową i chili
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 450 g tofu
  • 1 trawa cytrynowa
  • tylko biała część
  • drobno posiekana
  • 1 chili ptasie oko
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 gałązki kolendry

Kalkulator wag i miar

Przepis

Tofu osączyć i pokroić na kawałki 5 x 10 cm, zostawić je na desce do krojenia. W miseczce wymieszać trawę cytrynową, chili, czosnek, sól, cukier i pieprz. W tej mieszance obtoczyć kawałki tofu.
Wstawić dużą patelnię na średni ogień, wlać olej. Smażyć kawałki tofu po trzy minuty z każdej strony na chrupiąco. Udekorować gałązkami kolendry, podawać z ryżem jaśminowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE