Tażin z ryby

Tażin z ryby
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Antony w Maroku (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przygotowanie:



Szarmula
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1,5 łyżki mielonego kminu
1,5 łyżki papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki szafranu
3 ząbki czosnku
1 kiszona cytryna pokrojona w kostkę
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej natki kolendry
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy

Dodatkowo
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
500 g młodych ziemniaków
1 puszka pomidorów bez skóry
300 ml bulionu
po 1 garści zielonych i czarnych oliwek
1 kg filetów z ryby (strzępiel, lucjan czerwony)
500 g krewetek w skorupach
masło, oliwa do smażenia
posiekana natka pietruszki i kolendry

Przygotowanie
Szarmula: wrzucić składniki do malaksera i zmiksować na niezbyt gęstą pastę (w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny i oliwy). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Ziemniaki umyć i przekroić na pół. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i zamieszać, smażyć chwilę, dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć aż ziemniaki zaczną przywierać do garnka. Wlać pomidory i bulion, dodać około 2 łyżeczek szarmuli i zamieszać. Gotować ok. 12-18 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Rybę pokroić w kawałki 3 cm i umieścić w misce. Dodać połowę szarmuli, wymieszać i odstawić do zamarynowania na około 30 minut. Gdy sos będzie gotowy rozgrzać na patelni masło i obsmażyć rybę. Do miski po rybie przełożyć resztę szarmuli, wrzucić krewetki i wymieszać. Do garnka z sosem wrzucić oliwki, zamieszać, przełożyć rybę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Na patelni po rybie rozgrzać trochę oliwy, wrzucić krewetki i smażyć około 1 minuty, potrząsając patelnią. Przełożyć krewetki do garnka, wyłączyć gaz i wszystko razem delikatnie wymieszać. Przełożyć tażin na miskę i posypać natką pietruszki i kolendry.

© Antony Worrall Thompson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE