Krewetki w soli i pieprzu

Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 6 krewetek tygrysich
  • w pancerzykach (można ściąć czubki głowy i ogona oraz odnóża)
  • mączka ziemniaczana albo skrobia kukurydziana do obtaczania
  • 500 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanych drobno szalotek
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 4 dymki
  • pokrojone na kawałki o długości 4 cm
  • 2 chili
  • pokrojone poprzecznie
  • 1 limonka
  • pokrojona na ćwiartki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na patelni podprażyć sól z pieprzem oraz przyprawą pięć smaków. Przesypać do miseczki, wystudzić i wymieszać z cukrem. Olej w woku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obtoczyć krewetki w mączce ziemniaczanej lub w skrobi, smażyć po dwie. W momencie kiedy zmienią kolor, wyjąć z oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Wstawić patelnię na średni ogień, wlać niewielką ilość oleju, wrzucić szalotki, czosnek, chili i dymkę i podsmażyć, aż zaczną puszczać aromat. Włożyć krewetki, posypać mieszanką soli, pieprzu i przyprawy pięć smaków, wymieszać, podrzucając, tak, by krewetki pokryły się mieszanką przypraw oraz szalotkami, czosnkiem, chili i kawałkami dymki.
Nałożyć na talerz, podawać z ćwiartkami limonki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE