Sajgonki

Sajgonki zobacz Sajgonki 2018-06-19 13:01:05
Sajgonki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1/4 zielonej papryki
  • biała część liścia kapusty pekińskiej
  • 1/2 marchewki
  • 2 namoczone grzyby Mun
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • papier ryżowy
  • olej do smażenia
Sos do sajgonek
  • 1 łyżka gęstego chińskiego sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy. Kroimy je w paski. Tak samo kroimy warzywa. Wrzucamy do rozgrzanego woka i krótko smażymy na 1 łyżce oleju, ciągle mieszając, tak, aby wszystkie warzywa były równomiernie przyrumienione z zewnątrz, a w środku były soczyste. Pod koniec dodajemy chili i sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki, w której mieszamy całość z mąką kukurydzianą. Przecieramy wok papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy w nim olej do smażenia. Moczymy przez chwilę osobno płaty papieru ryżowego aż zmiękną, odsączamy i nakładamy trochę warzyw na brzegu. Zawijamy w rulonik, pamiętając, aby boki papieru ryżowego schować do środka, tak by nadzienie było szczelnie owinięte. Smażymy przez kilka minut w głębokim oleju. Talerz dekorujemy kiełkami fasoli mung i cienkimi paskami czerwonej papryki. Podajemy z sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE