Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński

Krewetki pieczone z figami zobacz Krewetki pieczone z figami 2018-06-19 13:01:34
Krewetki pieczone z figami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na początku marynuję krewetki, pamiętając, żeby nie zdejmować z nich pancerza. Do miseczki wlewam sos sojowy, zmiażdżone i pokrojone pędy trawy cytrynowej oraz posiekane liście limonki. Odstawiam na chwilę i przygotowuję krewetki. Myję je dokładnie. Teraz czas na figi. Nacinam je krzyżowo i lekko wyciskam, by się otworzyły. Kładę 2 krewetki i jedną figę w małej kokilce i polewam miodem. Możemy bawić się smakami, dobierając różne gatunki miodu. Ja polewam tym, który aktualnie mam w swojej szafce. Kokilki zapiekam w temp. 200 stopni C przez 10 min.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE