Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem

Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
3

Przepis

Składniki:
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki majonezu sojowego
1 łyżeczka wasabi
1 filiżanka plus dodatkowe ćwierć filiżanki mąki ryżowej
¾ filiżanki gazowanej wody
12 ostryg
pół litra oleju z otrębów ryżowych

Przygotowanie:
Pieprz i sól rozetrzeć w moździerzu.
Olej rozgrzać w woku.
Majonez wymieszać z wasabi.
Z wody i filiżanki mąki zrobić ciasto. Ostrygi obtoczyć w pozostałej mące i zanurzyć w cieście. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć około minuty na złoty kolor. Usmażone ostrygi odsączyć na papierowym ręczniku.
Przełożyć do muszli, udekorować majonezem z wasabi i posypać mieszanką soli i pieprzu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE