Pierś z kaczki na zimno lub gorąco z sosem figowym

Pierś z kaczki na zimno
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 5-6 fig suszonych
  • 50 ml creme de cassis (likieru porzeczkowego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • pieprz świeżo mielony, sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę i nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórą do dołu. Smażymy, aż skórka będzie chrupiąca i złoto-brązowa, przewracamy i smażmy kolejne 6 minut. Pierś z kaczki oprószamy tymiankiem, zwijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy ją do pieca nagrzanego do 170 st. na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Figi kroimy drobno, rozgrzewamy masło w rondelku, przesmażamy na nim figi i podlewamy likierem porzeczkowym, miodem i doprawiamy całość pieprzem i solą. Redukujemy całość na małym ogniu i ściągamy do przestygnięcia. Pierś z kaczki studzimy lub podajemy na gorąco z sosem figowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA