Pierś z kaczki na zimno lub gorąco z sosem figowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
Przygotowanie:
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę i nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórą do dołu. Smażymy, aż skórka będzie chrupiąca i złoto-brązowa, przewracamy i smażmy kolejne 6 minut. Pierś z kaczki oprószamy tymiankiem, zwijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy ją do pieca nagrzanego do 170 st. na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Figi kroimy drobno, rozgrzewamy masło w rondelku, przesmażamy na nim figi i podlewamy likierem porzeczkowym, miodem i doprawiamy całość pieprzem i solą. Redukujemy całość na małym ogniu i ściągamy do przestygnięcia. Pierś z kaczki studzimy lub podajemy na gorąco z sosem figowym.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze