Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Frykas wieprzowy

Frykas wieprzowy
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.20
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Myjemy mięso wieprzowe i kroimy w kostkę. Obieramy szalotkę, myjemy i drobno kroimy. Obcinamy końcówki marchwi, obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Sparzamy pomidory we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona, grubo kroimy. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy ze wszystkich stron nabierze jasnozłocistej barwy, odsączamy i przekładamy do naczynia z pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni smażymy do zeszklenia pokrojoną szalotkę i marchewkę, podlewamy białym winem, odparowujemy na dużym ogniu, dodajemy pokrojone pomidory, szczyptę soli i pieprzu oraz bulion. Dusimy na umiarkowanym ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podajemy frykas wieprzowy z bukietem duszonych warzyw.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE