Jabłka w cieście z sosem toffi

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ćwierć filiżanki rodzynków
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- pół filiżanki plus 1 łyżka tłustego mleka
- 3 duże jabłka
- olej z otrębów ryżowych do głębokiego smażenia
- cukier puder z cynamonem do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jajkiem, powoli wlać mleko. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Powinno powstać gęste ciasto.
Jabłka pokroić w plastry i pozbawić gniazd nasiennych. Zanurzyć w cieście i smażyć w gorącym oleju.
Z cukru i wody przygotować karmel. Mieszając powoli wlać śmietanę. Zdjąć z ognia, gdy sos zacznie gęstnieć.
Usmażone jabłka posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z sosem.
Jabłka pokroić w plastry i pozbawić gniazd nasiennych. Zanurzyć w cieście i smażyć w gorącym oleju.
Z cukru i wody przygotować karmel. Mieszając powoli wlać śmietanę. Zdjąć z ognia, gdy sos zacznie gęstnieć.
Usmażone jabłka posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z sosem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Placki i placuszki
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze