Pan Bagnat – kanapka nicejska

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
Składniki:
- 2 średnie bułki pszenne przekrojone wzdłuż (najlepiej czerstwe bułki)
- 2 pomidory pokrojone w plastry
- 1 papryka zielona pokrojona w cienkie plastry
- 2 rzodkiewki pokrojone w plastry
- 1 cebula dymka cienko pokrojona w talarki
- 2 jajka na twardo pokrojone w plastry
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 fileciki anchois opłukane i osuszone
- kilka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- garść świeżych liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Posmaruj oliwą dwie połówki bułki. Dodaj czosnek.
Następnie układaj warstwowo po kolei: pomidory, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, jajka, tuńczyk, oliwki i anchois. Dodaj bazylię, polej całość oliwą z oliwek i zamknij drugą połówką bułki.
Owiń każdą kanapkę folią do żywności i odstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki się przegryzły. Zjedz kilka minut po wyciagnięciu z lodówki. Doskonałym dodatkiem będzie kieliszek różowego wina.
Następnie układaj warstwowo po kolei: pomidory, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, jajka, tuńczyk, oliwki i anchois. Dodaj bazylię, polej całość oliwą z oliwek i zamknij drugą połówką bułki.
Owiń każdą kanapkę folią do żywności i odstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki się przegryzły. Zjedz kilka minut po wyciagnięciu z lodówki. Doskonałym dodatkiem będzie kieliszek różowego wina.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia śródziemnomorska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze