Puszyste naleśniki z piwnego ciasta przekładane kremem cytrynowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- ciasto na naleśniki:
- 0,2 l jasnego pszenicznego piwa
- 350 g mąki orkiszowej
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem cytrynowy:
- 4 żółtka
- 3 sok z cytryny
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki przełóż kremem cytrynowym i świeżymi owocami. Smacznego!
W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki przełóż kremem cytrynowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze