Puszyste naleśniki z piwnego ciasta przekładane kremem cytrynowym

Naleśniki z piwnego ciasta z kremem cytrynowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • ciasto na naleśniki:
  • 0,2 l jasnego pszenicznego piwa
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem cytrynowy:
  • 4 żółtka
  • 3 sok z cytryny
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki przełóż kremem cytrynowym i świeżymi owocami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA