Ptysie serowe

Ptysie serowe
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Zagotować wodę z masłem i przyprawami. Kiedy wrze wsypać na raz całą mąkę. Zdjąć z ognia i wyrabiać drewnianą łyżką ciasto, aż będzie spójne. Włączyć gaz i na małym ogniu dalej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodziło od ścianek garnka i od łyżki. Odstawić. Do lekko przestudzonego wbijać po kolei jajka. Mieszać aż całe jajko połączy się z ciastem i dopiero dodawać następne. Do przestudzonego ciasta wmieszać tarty ser. Można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką lub wyciskać z rożka torebki foliowej małe balaski wielkości śliwki. Smarować je roztrzepanym z wodą jajkiem. Zostawiać miejsce między nimi, bo urosną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut, zmniejszyć ogień i piec jeszcze 15 minut w 180 stopniach C. Poczekać aż przestygną w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Miriam 7 lat temu

Świetny przepis. Gorąco polecam wypróbowania go. Coś o podobnym smaku jadłam we Franche-Comte (jeden z regionów we Francji) jako przystawkę. Zdaje się, że to się po francusku nazywa "gougeres".

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE