Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

Farsz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki ziemniaka. Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z resztą wydrążoną z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dołożyć pokrojone w kostkę grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowanymi farszami (serowym i grzybowym) nadziewać połówki ziemniaków, które wcześniej można posmarować miodem zmieszanym z sosem sojowym. Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ok. 15 - 20 minut, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści. Podawać z kotletami schabowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE