Sajgonki

Oceń przepis:
Przygotował:
Bill Granger
- Seria kulinarna:
- Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Przygotowanie:
Sajgonki
papier ryżowy
makaron ryżowy
ogórek
gotowane krewetki
liście kolendry i bazylii (azjatyckiej lub zwykłej)
sałata dębowa (lub inna o delikatnych listkach)
Sos do maczania
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżka octu balsamicznego
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
posiekane orzeszki ziemne
Przygotowanie
Namoczyć w gorącej wodzie papier ryżowy aż zmięknie. Makaron ryżowy zalać na kilka minut gorącą wodą, odcedzić. Rozłożyć papier i umieścić na nim kawałek ogórka, trochę makaronu ryżowego, krewetkę, parę gałązek kolendry, listki bazylii azjatyckiej lub zwykłej. Zawinąć papier, podwijając do wewnątrz końcówki podczas rolowania. Wymieszać sos hoisin z octem balsamicznym i olejem sezamowym, posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Podawać na listkach sałaty, z sosem w osobnych miseczkach.
Bill Granger 2006
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze