Sajgonki

Sajgonki
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Przygotowanie:



Sajgonki
papier ryżowy
makaron ryżowy
ogórek
gotowane krewetki
liście kolendry i bazylii (azjatyckiej lub zwykłej)
sałata dębowa (lub inna o delikatnych listkach)

Sos do maczania
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżka octu balsamicznego
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie
Namoczyć w gorącej wodzie papier ryżowy aż zmięknie. Makaron ryżowy zalać na kilka minut gorącą wodą, odcedzić. Rozłożyć papier i umieścić na nim kawałek ogórka, trochę makaronu ryżowego, krewetkę, parę gałązek kolendry, listki bazylii azjatyckiej lub zwykłej. Zawinąć papier, podwijając do wewnątrz końcówki podczas rolowania. Wymieszać sos hoisin z octem balsamicznym i olejem sezamowym, posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Podawać na listkach sałaty, z sosem w osobnych miseczkach.

Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE