Kopytka z kurkami

Kopytka z kurkami zobacz Kopytka z kurkami 2018-06-19 12:28:45
Kopytka z kurkami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • 200 ml śmietany
  • pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do ugotowanych wcześniej i wystudzonych ziemniaków dodać jajko i utrzeć. Dodać mąkę i nadal mieszać. Stolnicę posypać mąką. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić na małe kawałki. Mrożone kurki przelać wrzątkiem. Dzięki temu nie będą gorzkie. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych grzybów, nie trzeba tego robić. Na maśle podsmażyć na złoto poszatkowaną cebulę, czosnek i zioła. Po chwili dodać kurki i dolać śmietany. Sos dokładnie wymieszać. W tym czasie do gotującej się, lekko osolonej wody wrzucić przygotowane kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię – są gotowe. Kopytka wyjąć z wody łyżką cedzakową na talerz i polać gotowym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mixer 2 lata temu

jak tylko będą kurki z całą pewnością podam je w takiej wersji. póki co muszę się zadowolić samymi kopytkami

slodki88 7 lat temu

Przypomniałem sobie smak dzieciństwa:
[b]kopytka, rolady i modro kapusta ;-) [/b]

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE