Zupa z ciecierzycy

Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 300 g suszonej ciecierzycy
- 1 średnia
- posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- szczypta kminu
- papryki (niekonieczne)
- bulion drobiowy lub woda
- sól i pieprz
- oliwa
- do dekoracji
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wrzuć ciecierzycę do dużej miski, zalej zimną wodą i zostaw tak na noc. Odcedź ciecierzycę. Włóż ją do garnka z cebulą, czosnkiem i ziołami. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Zalej bulionem drobiowym lub wodą. Zagotuj, przykryj i gotuj dalej na wolnym ogniu przez 40 min, aż składniki będą miękkie. Wyjmij zioła. Miksuj ciecierzycę, aż otrzymasz gładką masę. Przecedź i przelej do rondla. Podgrzej ponownie, spróbuj i dodaj przyprawy. Podawaj w miseczkach. Skrop oliwą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze