Jaglane pulpety z sosem cytrynowo-koperkowym

Pulpety jaglane z sosem cytrynowo-koperkowym zobacz Pulpety jaglane z sosem cytrynowo-koperkowym 2018-08-13 12:58:26
Pulpety jaglane z sosem cytrynowo-koperkowym
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 2.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Sos cytrynowo-koperkowy:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kaszę przepłucz wrzątkiem i odstaw.
Na oliwie podsmaż bardzo drobno posiekanego selera, szalotkę, suszone pomidory i kawałki pomidora malinowego. Warzywa lekko podduś.
Następnie dodaj kaszę, chwilę przesmaż i zalej bulionem.
Kaszę rozgotuj. Na koniec dodaj drobno posiekane liście selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem. Kaszę zostaw pod przykrywką do wystygnięcia.
Z przestudzonej kaszy uformuj małe pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż na maśle.
Przygotuj sos. Do mąki, która pozostała ci ze smażenia pulpetów, wlej bulion.
Dodaj posiekanego pomidora i wlej śmietanę. Sos dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Pulpeciki z kaszy jaglanej podawaj z sosem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE