Kartoflanka z brukwią

Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 50 dag brukwi
- 10 dag suszonych jabłek
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 garść pestek dyni
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oleju
- 2,5 litra wody
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną brukiew. Po 5 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i suszone jabłka. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 20 minut aż brukiew i ziemniaki zmiękną. Na oleju podsmażamy przez kilka sekund gałkę muszkatołową i kminek dla wydobycia aromatu i wlewamy do zupy. Dorzucamy majeranek, sól i sos sojowy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze