Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny

Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami zobacz Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami 2018-06-19 13:00:56
Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przerzuć do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.
Pomidory pokrój w ósemki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.
Ser zetrzyj na grubych okach. Ser rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.
Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.
Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE