Pierogi czekoladowe

Pierogi czekoladowe
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 duże kwaśne jabłka (najlepiej szare renety)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g białego półtłustego sera
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka (lub trochę więcej) bardzo gorącej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady dobrej jakości
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy  w najdrobniejszą kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy brązowy cukier i cynamon, studzimy.

Czekoladę dzielimy na pół, jedną część drobno siekamy, drugą zostawiamy na polewę.

Do miski przeciskamy przez praskę ser, dodajemy ostudzone jabłka i pół tabliczki posiekanej czekolady. Z mąki, wody i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy olej.

Rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, formujemy pierogi, nadziewamy je masą jabłkową. Gotujemy w osolonej wodzie mniej więcej 1 minutę do wypłynięcia. Podajemy polane rozpuszczoną na parze białą czekoladą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA