Pierożki z ciasta filo

Pierożki z ciasta filo
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku, zebrać z wierzchu białą pianę i trzymać w cieple. Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami. Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków, szerokości ok. 6 cm i długości krótszego boku. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie obsychały w czasie zwijania. Wyjmować z opakowania na bieżąco, po kilka sztuk. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem, przykleić do niego drugi pasek i również posmarować masłem. Na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać ok. 40 pierożków. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć w niej pojedynczą warstwę pierożków i posmarować z wierzchu masłem. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut, aż będą złote i chrupiące.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE