Bakłażany duszone w pomidorach

Bakłażany duszone w pomidorach
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości 1,5 cm, a potem w grube słupki. Posolić. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i smażyć bakłażany partiami, nie przepełniając patelni. Odkładać usmażone. Pomidory grubo posiekać. Kiedy ostatnia partia bakłażanów jest na patelni dodać oregano i czosnek, zamieszać i dodać usmażone bakłażany. Dodać pomidory. Zmniejszyć ogień. Dusić aż powstanie sos, dodać koncentrat, szczyptę soli, pieprzu, cukru i papryki, doprawić do smaku. Podawać na gorąco lub na zimno. Można całość zmiksować i używać jako krem do kanapek lub krakersów.

Uwaga!
Bakłażany smażone na ciepłej oliwie chłoną ją jak gąbka. Oliwa musi być bardzo gorąca, ale nie dymiąca. Bakłażany należy smażyć partiami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE