Pierożki z sękaczem, porzeczkami i sosem agrestowym

Pierożki z sękaczem, porzeczkami i sosem agrestowym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Pokrusz kawałek sękacza, dodaj porzeczki, sok malinowy, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto francuskie cienko rozwałkuj. Na jednej połowie ciasta ułóż porcję farszu w równych odstępach i przykryj pozostałą częścią ciasta. Palcami delikatnie sklej ciasto. Za pomocą noża lub radełka wykrój kwadraciki. Pierożki ułóż na blasze wyścielonej papierem i posmaruj żółtkiem z odrobiną cukru. Pierożki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Przygotuj sos. Posiekaj agrest i przesmaż go na maśle z odrobiną wanilii i listkami stewii. Sos dopraw szczyptą kardamonu i octem balsamicznym. Pierożki podaj z agrestowym sosem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE