Nepalskie momo z kurczakiem

Nepalskie momo z kurczakiem
Oceń przepis:
155 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego
  • 200 g mielonego kurczaka lub 1 duża pierś albo 2 filety z udek, drobno posiekane
  • ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 duże ząbki czosnku, obrane i starte na pastę
  • 12 g imbiru, obranego i startego na pastę
  • 60 g marchwi, drobno startej i odciśniętej z wody
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¾ łyżeczki garam masala
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • sól
Ciasto:
  • 100 g zwykłej mąki
  • 5-6 łyżek wody
Dip z pomidorów, chili i imbiru:
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 10-12 g imbiru drobno posiekanego
  • 1 duża czerwona chili
  • 2 duże pomidory, przekrojone na ćwiartki
  • sól
  • szczypta cukru
  • ⅓ łyżeczki octu z czerwonego wina (lub innego)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze.

Wymieszaj mąkę z wodą i zrób ciasto. Dobrze je zagnieć, aby było miękkie i gładkie. Przykryj wilgotną ściereczką.

Wymieszaj składniki na nadzienie i dopraw do smaku. Usmaż małą porcję, żeby sprawdzić smak i w razie konieczności dopraw.

Odrywaj po kawałki ciasta i uformuj kulkę. W tym czasie przykryj ręcznikiem resztę ciasta. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki krążek. Powinien mieć 6-7 centymetrów średnicy.

Pośrodku krążka nałóż nadzienie i zamknij w środku ciasta. Robię to w ten sposób, że kładę momo na prawej dłoni i przy użyciu kciuka i palca wskazującego zamykam nadzienie w środku. Upewnij się, że nadzienie nie styka się z brzegami krążka. Układaj ciasto na naoliwionej kratce w naczyniu do gotowania na parze. Powtórz czynność z pozostałymi krążkami.

Gotuj momo w naczyniu pod przykryciem przez 12 minut, albo do momentu, aż ciasto przestanie się lepić. Podawaj na gorąco z sosem z pomidorów, chili i imbiru.

Aby zrobić dip, rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej pomidory i chili. Smaż, aż skórka zrobi się czarna. Rozgrzej olej w małym rondlu i usmaż czosnek, aż nabierze koloru. Umieść wszystkie składniki w blenderze, dodaj trochę wody i zmiksuj, do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj cukier, imbir, ocet i dopraw do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA