Revani
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g kaszy manny
  • 150 g mąki
  • 180 g cukru
  • 200 ml jogurtu lub mleka
  • 225 g masła
  • 5 jaj
  • skórka starta z pomarańczy
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanki wody
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka wody pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu
Ponadto:
  • ½ szklanki zielonych pistacji
  • 100 g migdałów w słupakch

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy na puch wraz z cukrem, następnie dodajemy po żółtku, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy ją z kaszą i startymi skórkami z owoców. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do ucieranego masła na przemian dodajemy jogurt i wymieszane suche składniki. Na koniec całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Wierzch ciasta powinien być rumiany, a środek suchy po wbiciu patyczka.

Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Przelewamy do rondelka wodę, dosypujemy cukier, skórkę ściętą z pomarańczy, wodę pomarańczową i wrzucamy laskę cynamonu. Gotujemy całość, aż zgęstnieje i lekko się zarumieni. Ciasto po wyciagnięciu z pieca studzimy przez 15-20 minut i zalewamy ciepłym syropem, posypujemy pokrojonymi drobniej pistacjami i migdałami. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i wchłonięcia syropu przez ciasto.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA