Ravioli z farszem bolognese

Ravioli z farszem bolognese
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przygotowanie:

Składniki:
Farsz
400 g mielonej wieprzowiny
400 g mielonej cielęciny lub wołowiny
oliwa
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
200 ml chianti classico
2 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry
100 g parmezanu, plus więcej do podania

Ciasto
1 porcja luksusowego ciasta na makaron (patrz osobny przepis) lub 800 g płatów świeżego makaronu
drobna semolina, do podsypania

Sos
4 ząbki czosnku
1–2 świeże, czerwone chilli
kilka gałązek świeżej bazylii, plus do podania
3 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry

Przygotowanie:
Na największej patelni, jaką masz, rozgrzej sporo oliwy, wrzuć mielone mięso, szczyptę soli i pieprzu. Często mieszając, smaż na dużym ogniu 20 minut, aż mięso się zrumieni.
Tymczasem obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę, marchew i seler.
Gdy mięso się już zezłoci, wrzuć rozdrobnione warzywa i smaż jeszcze 10 minut.
Następnie wlej wino i duś, aż odparuje.
Wrzuć pomidory, rozgnieć je łyżką i wlej jeszcze pół puszki wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 1 godzinę, aż mięso zrobi się miękkie, a farsz bardzo gęsty. Zdejmij z ognia, ostudź i schłodź w lodówce.
Następnie zetrzyj parmezan na drobnej tarce i wmieszaj do farszu.

Ciasto na makaron podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na grubość 1 mm i pokrój na kwadraty o boku 7 cm.
Na środku każdego połóż czubatą łyżeczkę farszu, zwilż brzegi ciasta wodą i sklej pierożki, usuwając ze środka powietrze.
Gotowe ravioli układaj na posypanej semoliną tacy.
Z tej ilości ciasta na makaron uzyskasz 50 60 sztuk i zostanie połowa farszu, więc albo zamroź farsz i zużyj przy innej okazji, albo weź podwójną ilość ciasta i zrób 2 razy więcej pierożków – można je zamrozić, a potem bez rozmrażania ugotować wprost w sosie. Nastaw garnek osolonej wody na makaron.

Zrób sos: obierz i grubo posiekaj czosnek, pokrój liście bazylii na paseczki, usuń pestki z chilli i drobno posiekaj.
Postaw patelnię na średnim ogniu, wlej ze 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek, bazylię oraz chilli i smaż kilka minut, aż się lekko zezłocą.
Dodaj pomidory, rozgniatając je łyżką i duś 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przetrzyj sos przez sito lub zmiksuj na gładko ręcznym blenderem. Dopraw do smaku i postaw na bardzo małym ogniu.
Gotuj ravioli w osolonym wrzątku 3 minuty. Łyżką cedzakową przełóż do sosu. Lekko wymieszaj i podgrzewaj razem ze 2 minuty. Rozłóż na ogrzane miski i podawaj posypane parmezanem i kilkoma listkami bazylii.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE