Sos naam prik num

Sos naam prik num
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szalotki i ząbki czosnku nabić na patyczki do szaszłyków, papryki nakłuć w kilku miejscach, żeby nie wybuchły na grillu. Tak przygotowane warzywa położyć na grillu i grillować do momentu, aż pokryją się ciemnymi bąblami. W trakcie kilka razy obrócić. Cebulki i czosnek grillują się w około 10 minut, papryka potrzebuje około 30 - 40 minut.

Kiedy warzywa będą gotowe, czosnek i szalotkę oskrobać z ciemnej skórki, papryki obrać. Rozgnieść wszystko w moździerzu lub zblendować w blenderze, doprawić sosem sojowym, cukrem oraz kilkoma łodyżkami kolendry. Podawać do ryżu, do surowych warzyw albo traktować tak jak ajvar i używać do pieczywa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE