Górka cielęca w cytrynowym sosie z ziemniakami puree i cukinią z pomidorami

Gulasz węgierski zobacz Gulasz węgierski 2018-06-19 12:28:22
Gulasz węgierski
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso przyprawić i obsmażać po 2 minuty z każdej ze stron. W tym czasie w malakserze zmiksować bułkę tartą i natkę pietruszki na jednolitą zieloną posypkę. Obsmażone mięso posmarować musztardą, obsypać posypką i wstawić do pieczenia w temperaturze 160 st.C przez ok. 20 minut. Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wymieszać z masłem i śmietanką, doprawić. Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć z patelni i odstawić, aby odpoczęło. W tym czasie na pozostałym w patelni smaku zeszklić cebulę i koncentrat pomidorowy, dodać rozgniecione ziarna pieprzu, startą skórkę z jednej cytryny i sok cytrynowy. Dodać wino i odparować do konsystencji sosu. Całość zaciągnąć masłem. Na małej ilości oliwy szybko obsmażyć krążki cukini, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z pomidorkami koktajlowymi. Na półmisek wycisnąć z worka cukierniczego ziemniaczane puree. Ułożyć na tym cukinię. Cielęcinę pokroić w plastry i ułożyć na rozlanym sosie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE