Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami

Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.30)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

Ciasto

Nadzienie

  • 250 g posiekanych surowych krewetek koktajlowych
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • po łyżce: sosu sojowego, oleju sezamowego, wina ryżowego
  • po łyżeczce: tartego korzenia imbiru, posiekanego szczypioru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Składniki farszu wymieszać. Można stosować samą wieprzowinę lub same krewetki lub zastąpić wieprzowinę kurczakiem.

Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z mięsnym nadzieniem.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić surowe pierogi od spodu, zalać gorącą wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem, aż będą gotowe. Podawać z sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE