Zapiekanka z suszonych owoców i kaszy pęczak z cytrynowym sosem

Zapiekanka z kaszy pęczak i suszonych owoców
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 30 dkg suszonych owoców: śliwki, jabłka, gruszki, morele
  • szklanka kaszy pęczak
  • 15 dkg twarogu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • opakowanie ciasta francuskiego
Sos cytrynowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3-4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z połówki cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz suszone owoce. Jak zmiękną, wyjmij je z wody i posiekaj. Nie wylewaj wody.
Na suchej patelni podpraż pęczak, gdy będzie gorący, dodaj olej i wymieszaj. Gdy ziarna się przyrumienią, dolej do niech wodę, w której moczyłeś suszone owoce (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) posól.
Gdy kasza się zagotuje, zamieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj ją tak pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanej kaszy dodaj suszone owoce i rozdrobniony twaróg. Wymieszaj i dopraw odrobiną soli.
Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem i nałóż farsz. Na wierzchu ułóż kilka kawałków masła. Zapiekankę piecz w 180 stopniach około 20 minut.
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie delikatny cytrynowy sos. W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej skórkę z cytryny i zagotuj. Dolewaj ją powoli do utartych żółtek i cały czas mieszaj. Sos przelej do rondelka i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj zapiekankę z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA