oglądaj również w


magazyn kulinarny, Polska, 2009, 6 x 26

"Teraz Brygida!" to program, który prezentuje ekspresowo kuchnię polską - inspiruje i udowadnia, że może być nowoczesna. Gospodyni programu będzie nauczać, zarażać sympatią do rodzimych dań i przekonywać, że nie musi to być kuchnia niezdrowa, czasochłonna i trudna.

W tworzeniu "menu" do programu producentom pomagają informacje o gustach widzów i ich potrzebach zebrane w drodze akcji internetowej przeprowadzonej na stronie www.kuchnia.tv. W programie widzowie poznają "od podstaw" najlepsze polskie przepisy, bogactwo i wspaniałe smaki polskiej kuchni w potrawach, które sami wymieniają jako najczęściej poszukiwane na kulinarnej mapie Polski.

Program odwołuje się do polskiej tradycji w najlepszym tego słowa znaczeniu. Polska kuchnia potrafi być nieskomplikowana, a wiele dań można zrobić w pół godziny. "Tradycyjnie" ZNACZY zdrowo, łatwo i ciekawie. Brygida podaje informacje o możliwościach użycia zdrowszych lub po prostu mniej kalorycznych zamienników i pokazuje, jak można urozmaicać kuchnię polską w ciekawy i niebanalny sposób. Kulinarne wpadki traktuje z wyrozumiałością - to naturalna droga do osiągnięcia sukcesu w kuchni.

Seria "Teraz Brygida" udowadnia, że polską kuchnię kochają wszyscy: aktorki, dziennikarki, DJ-ki, koszykarki i piłkarki, a także panie zajmujące się polityką... A więc do dzieła: z Brygidą każdemu smacznie wyjdzie!

Brygida Kosel pochodzi z domu, w którym się nie gotowało. Była klasycznym dzieckiem z kluczem na szyi, dostawała od mamy pracującej na dwóch etatach pieniądze na obiad i ... z iskierką w oku i tłustymi "polisiami" stała się pupilką kucharek, kucharzy, pomocy kuchennych i kelnerek - to oni dawali jej najlepsze kąski. To od tamtego już czasu pokochała polskie jedzenie. Od zawsze marzyła o tym, żeby mieć własną restaurację. Pierwszą, w 2001 roku, była warszawska restauracja "W Oficynie" na Chmielnej, później otworzyła Cafe "Miejsce" i klub "U Artystów". W międzyczasie wygrała wiele plebiscytów kulinarnych m.in. na najlepsze pierogi w mieście - organizowany przez Gazetę Wyborczą; "The Michelin Guide" nominował ją do nagrody "The Bib Gourmand" w kategorii "Local Speciality in Every Location".

Na pytanie "dla kogo gotuje?" - odpowiada, że dla wszystkich, także dla tych, którzy traktują kuchnię polską jak zakazany owoc. Lubi: dogadzać sobie i innym, podróżować w poszukiwaniu nowych smaków i zapachów; nie lubi: stereotypów i nudy w życiu i na stole.

gospodyni programu: Brygida Kosel

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE