Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 pomidory
  • garść liści rukoli
  • 1 kalarepa
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 litra wody
  • 200 ml maślanki lub mleka kokosowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrojoną botwinkę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalarepę, pomidory, ogórka i zieleninę. Rozdzielamy do miseczek, zalewamy ostudzoną botwinką i dodajemy kefir lub w wersji wegańskiej mleko kokosowe z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego, ponieważ mleko kokosowe nie jest kwaśne.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE