Pieczona ricotta z sosem z nerkowców i indyjskie chlebki roti

Pieczona ricotta z sosem z nerkowców i indyjskie chlebki roti
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 opakowanie ricotty
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
Roti:
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 240 g wody
  • 60 g masła klarowanego plus dodatkowa porcja
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200º C. Ricottę przełożyć bezpośrednio z pudełka na blaszkę, skropić oliwą z oliwek i wstawić do pieczenia na 20 minut.

W tym czasie na suchej patelni podprażyć nerkowce, przełożyć do malaksera i zmiksować. Cebulę, marchewkę, czosnek, papryki i imbir drobno posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. W trakcie dodać przyprawy i razem wszystko podsmażać przez kilka minut. Następnie podlać wodą i dusić około 15 minut, aż warzywa zmiękną.  Dodać do malaksera z nerkowcami i zmiksować na gładki krem. Przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki na placki dokładnie ze sobą wymieszać, następnie wyrobić na elastyczne i sprężyste ciasto podobne do pierogowego. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

Rozgrzać wok na grillu lub kuchence gazowej, obrócony dnem do góry. Można to też użyć rozgrzanej patelni o grubym dnie. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt. Po wierzchu posmarować roztopionym klarowanym masłem. Zrolować w wałek, a następnie zwinąć w spiralę. Podwinąć końcówkę pod spód i ponownie rozwałkować, tym razem na cienki okrąg. Piec z obu stron na rozgrzanym woku po 1-2 minuty. Czynność powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta.

Na duży talerz wylać sos, na środku położyć upieczony ser, obok dać upieczone placki.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE