Camembert zapiekany w chlebku drożdżowym

Camembert zapiekany w chlebku drożdżowym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 5)
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 180 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 camembert o wadze 250 g
  • 1 słoiczek konfitury żurawinowej
  • 1 jajko do posmarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju, sera i jajka do smarowania dodać do robota do wyrabiania i wyrabiać przez kilka minut na wolnych obrotach. Po tym czasie wolnym strumieniem, porcjami dodawać olej.

Wyrobić ciasto, aż cały olej zostanie wchłonięty. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy około 25 cm. Środek ciasta posmarować konfiturą, na niej ułożyć ser. Boki ciasta zawinąć do środka i zlepić. Paczuszkę z ciasta i sera obrócić i ułożyć na talerzu, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Ser w cieście przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Ponownie posmarować ciasto jajkiem i naciąć wierzch w drobną kratkę.

Piec przez 15 minut. Serwować gorące z konfiturą żurawinową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA