Chleb żytni z orzechami włoskimi

Chleb żytni z orzechami włoskimi
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Zakwas - dzień przed pieczeniem:
  • 20 g startera zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 ml wody
Ciasto właściwe - dzień pieczenia:
  • 350 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pełnoziarnistej
  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g orzechów włoskich
  • 700 ml wody
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:

Starter wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter zakwasu przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Następnie dodać do niego pozostałe składniki na zakwas, czyli 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 200 ml wody

Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe-dzień pieczenia

Należy odjąć łyżkę zakwasu i przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do kolejnego pieczenia.

Resztę zakwasu dodać do pozostałych składników na ciasto właściwe i wymieszać.

Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 3-4 godziny, do pierwszego wyrastania czyli fermentacji. 

Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 20-22 cm lub jedną długą i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta, aby bochenki były równe. Ma to znaczenie przy pieczeniu, używam do tego wagi. Zwilżoną dłonią delikatnie docisnąć i wyrównać powierzchnię ciasta.

Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2-3 godziny do garowania.

Na spód piekarnika wstawić dużą blachę i rozgrzać piekarnik do temperatury 220º C.

Ciasto naciąć u góry, wstawić keksówki do piekarnika.

Na rozgrzaną blachę w piekarniku wylać kubek zimnej wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec około 45-50 minut.

Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe z foremek i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE