Kartacze z grzybami i kindziukiem

Kartacze z grzybami i kindziukiem
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
Farsz:
  • 200 g kindziuka
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka startego, żółtego sera
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 15-20 minut, odsączamy i kroimy bardzo drobno. Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy na maśle, jak zmięknie i się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy ją do miski. Kaszę gotujemy na sypko, czosnek ucieramy z solą na pastę, a kindziuk kroimy bardzo drobno. Razem ze startym serem dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem i mieszamy z surowym jajem. Ziemniaki dzielimy na trzy części: jedną gotujemy w mundurkach, a pozostałe ścieramy surowe na tarce na bardzo drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy je sicie przykrytym gazą, staramy się wycisnąć ile się da wody z ziemniaków. Wodę odstawiamy, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Razem z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną i 1 łyżeczką soli wyrabiamy na gładkie ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy ją solą. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy spory kawałek, formujemy na dłoniach placek i nakładamy na środek sporą łyżkę farszu. Zlepiamy nadając kształt kulki lub podłużnego kartacza. Gotujemy partiami w wodzie, która nie gotuje się zbyt mocno. Po ok 15 minutach kluska powinna być gotowa. Podajemy okraszone cebulką, cebulką ze skwarkami lub ze śmietaną i nacią pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA