Stek z kalafiora z jajkiem i sałatką z ogórka

Stek z kalafiora z jajkiem i sałatką z ogórka
Oceń przepis:
312 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • plaster pieczonego kalafiora
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • jajko
  • czarnuszka
Sałatka z ogórka:
  • 1 ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalafior podsmażyć na dwóch łyżkach klarowanego masła z obu stron. Na pozostałej łyżce usmażyć sadzone jajko żeby żółtko było lejące. Zaraz po wybiciu jajka na patelnię, przyprawić je solą, pieprzem i czarnuszką.

W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w delikatne piórka, kapary lekko posiekać. Wszystko wymieszać ze sobą, dodać łyżkę wody z kaparów, doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać i dodać do sałatki. Wszystko wymieszać.

Podsmażony kalafior podawać z jajkiem i sałatką z ogórka.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA