Egipski pudding chlebowy

Egipski pudding chlebowy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia egipska

Składniki:

  • 4 kromki jasnego pieczywa, ciasta drożdżowego lub croisantów
  • 700 ml mleka
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 ml śmietany 36%
Do podania:
  • garść obranych pistacji
  • konfitura z płatków róży

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Porwać kromki pieczywa na kawałki wielkości kęsa i wstawić do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie podgrzać w rondelku mleko z cukrem i cynamonem. Podpieczone pieczywo przełożyć do mniejszej formy i zalać mlekiem. Dobrze wymieszać i wyrównać całość. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę. Wyrównać i wstawić całość ponownie do piekarnika bezpośrednio pod górną grzałkę na 3-5 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy.

Podawać z konfiturą różaną, posypane pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA