Gwiazda z nadziewanych bułeczek

Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Bułki
500g mąki pszennej (typ 480)
100g masła
(lub oliwy Extra Vergine)
50g cukru
35g drożdży piwnych
7g soli
20 ml wody
jajo

Farsz nicejski
70g zielonej fasolki
70g ziemniaków
70g pomidorów
łyżka kaparów
4 lub 5 zielonych
i czarnych oliwek bez pestek
50g tuńczyka w oliwie
filet solonego anchois
2 łyżki oliwy Extra Vergine
łyżka octu z białego wina
sól i pieprz

Farsz oliwkowy
150g sera robiola
70g zielonych oliwek bez pestek
5 suszonych pomidorów
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Farsz orzechowy
130g sera gorgonzola
80g sera mascarpone
łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie
Przesiewamy mąkę na stolnicę i formujemy w kopczyk, dodajemy cukier i do środka rozkruszone drożdże piwne, wlewamy niewielką ilość wody i rozpuszczamy drożdże; mieszamy z niewielką ilością mąki, dodajemy masło w kawałkach i sól. Mieszamy składniki, dodając pozostałą wodę; wyrabiamy ciasto, składamy na pół i rękami toczymy w kierunku zewnętrznym (tworząc wałeczek) przez 10 minut (nie ugniatamy i uważamy, żeby ciasto się nie rozerwało), aż otrzymamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 50-60 minut. Z ciasta formujemy wiele kulek o średnicy 2-3 centymetrów, układamy na brytfannie na kształt gwiazdy, utrzymując odstępy pomiędzy bułeczkami, i smarujemy jajkiem, lekko rozmieszanym widelcem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy gwiazdę w piekarniku nagrzanym do temperatury 230° Celsjusza 10-12 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nożem o długim ostrzu w ząbki przekrawamy poziomo gwiazdę z bulek, z jednej części wydrążamy miąższ i nakładamy przygotowane farsze w kolejności według gustu. Przykrywamy drugą częścią gwiazdy z bułeczek i lekko ugniatamy.

Farsz nicejski:
Zieloną fasolkę oczyszczamy z końcówek, włókien, myjemy i kroimy na małe kawałki; ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę; pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, zdejmujemy skórkę i usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Grubo kroimy tuńczyka, siekamy kapary, dokładnie myjemy anchois i kroimy razem z oliwkami. Gotujemy osobno fasolkę i ziemniaki, odcedzamy, studzimy i przekładamy do miseczki; dodajemy pomidory, kapary i oliwki, tuńczyka i anchois; doprawiamy oliwą, octem i szczyptą soli i pieprzu i mieszamy.

Farsz oliwkowy:
W miseczce mieszamy ser robiola, chwilę ucieramy drewnianą łyżką, dodajemy grubo pokrojone oliwki, suszone pomidory, majonez i sok z cytryny, mieszamy składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz orzechowy:
Dzielimy na małe kawałki ser gorgonzola i wkładamy do miseczki, dodajemy mascarpone i mieszamy drewnianą łyżką, aż otrzymamy gładką masę, i na koniec dodajemy posiekane orzechy.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE