Kosheri

Kosheri
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia egipska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 pokrojone cebule
  • 1 filiżanka zielonej soczewicy
  • 1 filiżanka bezglutenowego makaronu
  • pół filiżanki brązowego ryżu
  • 500 ml bulionu jarzynowego albo wody
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • półtorej łyżeczki cynamonu
  • półtorej łyżeczki soli
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na połowie oliwy skarmelizować cebulę. Musi być miękka i mocno zrumieniona.
Soczewicę opłukać i ugotować w szybkowarze w 3 filiżankach wody.
Na pozostałej części oliwy podsmażyć makaron. Kiedy się zrumieni dodać ryż, wodę albo bulion, przyprawy i sól. Przykryć i gotować przez 15 minut. Lekko przestudzić, dodać soczewicę i połowę zrumienionej cebuli.
Przed podaniem przybrać resztą cebuli i orzeszkami piniowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia egipska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE