Pieczona kaczka z żurawinowym sosem hoisin

Pieczona kaczka z żurawinowym sosem hoisin
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • kaczka o wadze 2 kg, z szyją i podrobami
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • przyprawa 5 smaków
  • 1 klementynka
Dodatki:
  • 4 dymki
  • 4 małe marchewki
  • ½ ogórka
  • 1 świeże czerwone chili
  • pęczek mieszanki kolendry i mięty
  • 1 limonka
  • 18 chińskich placuszków
Sos hoisin:
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 200 g żurawiny
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki octu z wina ryżowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 klementynki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kaczkę wyjmij z lodówki, by przed pieczeniem doszła do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Cebulę obierz i pokrój na cząstki, ułóż je na dnie brytfanki, wraz z szyjką i podrobami, wlej trochę wody.

Kaczkę natrzyj dokładnie łyżką oliwy i łyżką przyprawy 5 smaków oraz porządną szczyptą soli morskiej. Do środka włóż przekrojoną na pół klementynkę. Umieść kaczkę bezpośrednio na drucianej półce w piekarniku, podstaw pod spód brytfankę z cebulą i podrobami, by ściekał do niej smakowity tłuszcz. Piecz przez 2 godziny, aż kaczka będzie miękka, z chrupiącą skórką. Od czasu do czasu obróć cząstki cebuli, by nie przywarły do dna.

W czasie, gdy kaczka się piecze, przygotuj dodatki. Dymki i marchewki przekrój w poprzek na pół, po czym pokrój cienko wzdłuż. Pokrój ogórek w słupki, a chili – w cienkie krążki. Oberwij listki mięty i kolendry. Limonkę przekrój na cząstki.

Wyjmij upieczoną kaczkę z piekarnika i odstaw na pół godziny. Zlej tłuszcz z brytfanki do słoika, po wystudzeniu wstaw do lodówki do wykorzystania przy innej smakowitej okazji. W tym momencie masz wybór: możesz zrobić w brytfance ciemny sos hoisin, wykorzystując zebrane na dnie smaki lub przygotować sos na osobnej patelni, by zyskać żywy, czerwony kolor. Będzie pyszny na oba sposoby, wybór zależy od preferencji.

Jeśli używasz brytfanki, wyjmij podroby i szyjkę, zostawiając cebulę. Wstaw na średni ogień, dodaj pokrojony z grubsza czosnek i imbir, wsyp łyżeczkę przyprawy 5 smaków, a następnie wymieszaj z żurawinami, zgarniając smakowity osad z dna brytfanki. Podgrzewaj przez 2 minuty, dodaj sos sojowy, ocet z wina ryżowego, miód, sok z klementynek i odrobinę wody. Zostaw na 5 minut na małym ogniu, by powstał gęsty, lśniący sos. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładko, skosztuj i posól do smaku. Jeśli robisz sos na osobnej patelni, postępuj według powyższych wskazówek, wlewając trochę oliwy przed dodaniem czosnku, imbiru i przyprawy 5 smaków.

Placuszki podgrzewaj partiami w bambusowym parowniku, ustawionym na garnku z gorącą wodą przez 1-2 minuty.

Pokrój kaczkę, po czym, za pomocą dwóch widelców pooddzielaj mięso od kości. Podawaj wszystkie elementy dania ustawione na środku stołu, tak, by każdy mógł składać własne placuszki. Ułożona na wierzchu chrupiąca skórka będzie absolutnym smakołykiem!

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE