Falafel z fasoli z sałatką

Falafel z fasoli z sałatką
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Sałatka:
  • 1 endywia
  • 1 garść roszponki
  • 1 garść kiełków brokuła
  • 6 pomidorów koktailowych
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Z namoczonej przez noc fasoli zdejmujemy skórkę, którą wyrzucamy. Odsączoną fasolę miksujemy do uzyskania konsystencji kaszki. Moczymy kromkę chleba bez skórki w wodzie przez kilka minut, po czym odsączamy i dodajemy do fasoli, do której dodajemy również odsączoną kaszę jęczmienną, którą moczyliśmy w wodzie przez godzinę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, pieprz cayenne, mielony kmin i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy i lekko zwilżonymi w wodzie palcami formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Falafele układamy na talerzu z liśmi sałaty wymieszanymi z roszponką, kiełkami, pokrojonymi pomidorami i ogórkiem. Całość polewamy sosem z miodu wymieszanego z musztardą francuską.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE