Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do miseczki wkładamy żółtka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dobrze ubijamy mikserem elektrycznym. Dodajemy przesianą mąkę, stopniowo, ubite na pianę białka ze szczyptą soli. Przekładamy ciasto do niskiej prostokątnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem, rozprowadzamy równą warstwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º Celsjusza około 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wyciągamy foremki, przewracając na drugą stronę i układając na papierze do pieczenia, odstawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie miksujemy mozzarellę, przekładamy do miseczki i dodajemy posiekane oliwki, szczyptę soli i pieprzu. Wycinamy z ciasta 3 prostokąty takiej samej wielkości, smarujemy jeden prostokąt częścią kremu serowego z oliwkami, przykrywamy prostokątem ciasta i ponownie smarujemy pozostałym kremem, przykrywamy ostatnim prostokątem ciasta. Ostrym nożem wycinamy wiele prostokątów – sandwiczy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE