Jajka po baskijsku

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule w plasterkach
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • czerwona papryka skrojona w drobniutkie paski
  • zielona papryka skrojona w drobniutkie paski
  • 2 posiekane ostre papryczki lub piment dEspelette
  • 500 g pomidorów bez pestek
  • pokrojonych w ćwiartki
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • 8 plastrów szynki bajońskiej lub prosciutto

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać oliwę na patelni. Przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek i paprykę, przesmażyć do miękkości. Wrzucić pomidory, posolić, popieprzyć, zakryć i dusić przez ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę, lecz trzymać patelnię na gazie, aż płyn się wygotuje, a składniki połączą się i będą miękkie.
Na powstałą masę wbić obok siebie jajka. Posolić i popieprzyć. Zakryć i smażyć (żółtka powinny pozostać luźne). Tymczasem przygotować gniazdka z szynki na talerzach. Kiedy jajka się usmażą, wyłożyć je z masą warzywną do gniazdek. Podawać na gorąco z grzankami z bagietki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE