Burger wołowo-wieprzowy w ciemnej bułce z sosem śliwkowym

Burgery wołowo-wieprzowe w ciemnej bułce
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • łyżeczka azjatyckiej przyprawy „5 smaków“
  • dwie łyżki drobno posiekanej dymki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty typu edam
  • czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki
  • ciemne bułki z mąki żytniej lub brioszki
  • liście sałaty frisee
  • Sos:
  • 300 g świeżych śliwek
  • pół szklanki wina owocowego z czarnych porzeczek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka startego imbiru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj mięso z przyprawą, kolendrą, dymką, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety.
Ugotuj śliwki z winem, octem, imbirem i miodem. Gotuj do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję, następnie zblenduj i odstaw.
Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron. Na koniec połóż na kotlety po plastrze sera, by się roztopił.
Zgrilluj bułki. Każdy spód bułki posmaruj sosem śliwkowym. Następnie ułóż: liście sałaty, kotlety z serem, krążki cebuli. Zamknij burgera drugą bułką.
Powtórz czynność do wyczerpania składników. Serwuj burgery z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA