Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką - Marieta Marecka

Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką zobacz Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką 2018-06-19 13:01:11
Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski

Składniki:

Farsz:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy na środku wgłębienie, do którego wbijamy jajo, dodajemy sól i przyprawy, na brzegi układamy kostki masła. Całość kroimy nożem, szybko zarabiamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Wyciągamy z lodówki rozwłakowujemy i wypełniamy nim przygotowane foremki do tartaletek. Układamy w jednej foremce po 2-3 kawałki ryby, sera i gruszki, posypujemy pieprzem i rozmarynem. W miseczce "rozbełtujemy" jajo ze śmietaną. Zalewamy tym gotową foremkę z ciastem. Wierzch posypujemy papryką. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni C. Serwujemy wyciągnięte z foremek, udekorowane kiełkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE