Paella z krewetkami i warzywami z grilla

Paella z krewetkami i warzywami z grilla
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 50 ml oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana (290 g)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 250 ml wytrawnego sherry
  • 500 g ryżu do paelli
  • 1,5 litra ciepłego bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 3 długie paski skórki pomarańczowej
  • 400 g fasolki szparagowej, blanszowanej przez 4 minuty, zahartowanej i osuszonej
  • 2 małe cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki grubości 1 cm (230 g)
  • 2 zielone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski szerokości 1 cm (190 g)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cytryny, pokrojone na ćwiartki (310 g)
  • 5 cebulek dymek, bez piętek, pokrojonych na kawałki 6 cm długości, a następnie wzdłuż na cztery części (70 g)
  • 1 kg krewetek w całości, z pancerzami
  • sól
  • oliwa aromatyzowana pietruszką
  • 40 g natki pietruszki, grubo pokrojonej
  • 2 zielone chili, grubo pokrojone
  • 90 ml oliwy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotować oliwę aromatyzowaną natką pietruszki. Składniki zgromadzić w blenderze lub w moździerzu. Dodać szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, lecz nie na miazgę. Odstawić.

Wlać 2 łyżkę oliwy na dużą patelnię do paelli. Ustawić na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszając, podsmażać cebulę przez 10 minut, aż do miękkości. Domieszać przyprawy i czosnek. Smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sherry i zostawić przez 3 minuty, aż płyn odparuje o połowę. Wsypać ryż i cały czas mieszając, podsmażać 2 minuty, aż będzie ciepły i lśniący. Wlać bulion. Dodać szafran, skórkę pomarańczy i ¾ łyżeczki soli. Delikatnie wymieszać tak, aby wyrównać powierzchnię ryżu. Zostawić na bardzo małym ogniu na 20 minut, aż ryż będzie miękki, a cały bulion zostanie wchłonięty. Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.

Podczas gotowania ryżu ustawić na ostrym ogniu rowkowaną patelnię. Otworzyć okno lub włączyć wyciąg. W dużej misce wymieszać fasolkę szparagową z ½ łyżki oliwy i z szczyptą soli. Wyłożyć fasolkę na patelnie i podsmażać przez 1 minutę, aż zacznie ciemnieć. Przełożyć do miski. W tej samej misce wymieszać cukinię z ½ łyżki oliwy i ¼ łyżeczki soli. Podsmażać przez 3-4 minuty i przełożyć do fasolki szparagowej. Tak samo postąpić z papryką. Dodać ½ łyżki oliwy i szczyptę soli do pomidorków. Podsmażać przez 2 minuty, aż zaczną ciemnieć i pękać. Przełożyć do miski. Cebulka dymka wymaga tylko szczypty soli, 1 łyżeczki oliwy i 30 sekund na patelni. Cytryny położyć bezpośrednio na patelni. Skarmelizują się we własnym soku po 30 sekundach z każdej trony. Zdjąć z patelni i przełożyć do pozostałych warzyw.

Wymieszać krewetki z ¼ łyżeczki soli i ½ łyżki oliwy. Obsmażać po minucie z każdej strony. Natychmiast zdjąć z patelni. Nałożyć na półmisek dwie trzecie ryżu. Przykryć częścią warzyw. Na nie ponownie nałożyć ryż, stopniowo budując kolejne warstwy dania. Na wierzchu ułożyć krewetki, delikatnie wciskając je w ryż. Dodać ćwiartki cytryny. Całość skropić oliwą z natką. Podawać natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE