Chlebek bananowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- (na keksówkę 24 cm)
- 3 dojrzałe, duże banany (lub 4 mniejsze) + 1 do dekoracji
- 1,5 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
- szklanka kaszy jaglanej
- 100 g daktyli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki prażonego i zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- laska wanilii
- szczypta soli
- 30 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Banany rozgnieść, dodać posiekane daktyle. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasiona i dodać do owoców. Połączyć z resztą składników na jednolitą masę, przełożyć do keksówki.
Dodatkowego banana obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wierzchu ciasta i posypać orzechami laskowymi. Piec 45 min. w 180 ºC.
Dodatkowego banana obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wierzchu ciasta i posypać orzechami laskowymi. Piec 45 min. w 180 ºC.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze