Wiejski chleb

Wiejski chleb
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać w misce mąkę z drożdżami i z solą. Wmieszać wodę. Otrzymamy wilgotne, lepkie ciasto gęstsze od ciasta naleśnikowego. Zakryć miskę ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12 – 24 godz. Będzie gotowe, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Oprószyć deskę mąką i wyłożyć ciasto. Posypać je odrobiną mąki i zagnieść raz lub dwa. Zakryć ręczniczkiem i pozostawić na 15 min.
Uformować ciasto w kulę, używając odrobiny mąki, żeby nie kleiło się do palców. Posypać bawełnianą ściereczkę mąką, kaszką kukurydzianą lub otrębami pszennymi (obficie, żeby ciasto nie przywarło do tkaniny). Zakryć i zostawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podwoi objętość. Pół godziny przed tym, jak ciasto będzie gotowe, rozgrzać piekarnik do 230°. Wstawić do niego 2-litrowy żeliwny garnek z pokrywką. Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć pokrywkę, włożyć je stroną od tkaniny do góry (wygląda okropnie, lecz tak ma być). Potrząsnąć garnkiem, żeby ciasto lekko osiadło. Nakryć pokrywką i piec przez 30 min, potem odkryć i dopiekać przez 15 – 30 min, aż bochenek pięknie zbrązowieje. Ostudzić na kratce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE