Deser lodowy

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Karmel (odc.12)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przepis


Składniki:
2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka
szczypta soli
4 łyżeczki esencji waniliowej

Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe (ok. 10-12 minut). Stale mieszać gęstniejącą masę. Gotowy krem karmelowy zdjąć z ognia i mieszając, powoli dodawać na przemian śmietanę i mleko. Posolić i dodać esencję waniliową. Odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia i za pomocą maszynki do lodów przygotować deser zgodnie z instrukcją.

Wersja zmodyfikowana

TERRINA Z SOSEM TOFFI

Terrina
dulce de leche
1 szklanka posiekanych prażonych orzechów laskowych

Przygotować dulce de leche zgodnie z przepisem podstawowym. Przełożyć deser lodowy do wyłożonej folią plastykową wąskiej formy keksowej. Zamrozić, a następnie wyjąć z formy, odwinąć folię i obtoczyć lodowy blok w posiekanych orzechach laskowych. Zawinąć z powrotem w folię i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Sos toffi
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka syropu kukurydzianego
1 łyżka masła
½ łyżeczka esencji waniliowej

Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem. Podawać terrinę w plastrach, na talerzach polanych sosem toffi.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE